Pyszny i bardzo zdrowy hummus

Pyszny i bardzo zdrowy hummus

Dziś mam dla Was przepis na przepyszny i bardzo zdrowy hummus – danie bardzo popularne na Bliskim Wschodzie oraz w Północnej Afryce. Do jego przygotowania będziecie potrzebowali pastę tahini, o której pisałam w poprzednim wpisie. Przepis na nią znajdziecie tutaj.

Hummus występuje w wielu odsłonach, na przykład z awokado, chilli lub suszonymi pomidorami. Ja mam dla was przepis bazowy, do którego możecie dodać ulubione składniki aby stworzyć swoją idealną wersję tej pasty.

Składniki:

  • pół szklanki pasty tahini

  • szklanka suchej ciecierzycy lub puszka ciecierzycy

  •  sok z jednej cytryny

  • 2 ząbki czosnku

  • łyżeczka mielonego kuminu

  • pół łyżeczki soli

Przygotowanie:

  1. Suchą ciecierzycę zalać dużą ilością wody i odstawić na noc.

  2. Po upływie kilkunastu godzin można zabrać się za gotowanie ciecierzycy. Wody nie należy solić, aby ciecierzyca łatwiej i szybciej ugotowała się na miękko.

  3. Aby przyspieszyć proces gotowania można dodać łyżeczkę sody, trzeba będzie wtedy pamiętać o dokładnym wypłukaniu ciecierzycy po ugotowaniu.

  4. Po około godzinie ciecierzyca powinna być już wystarczająco miękka.

  5. Przelać ugotowaną ciecierzycę przez sitko i wsypać do naczynia, w którym będziemy miksować (lub wrzucić do naczynia ciecierzycę z puszki).

  6. Dodać wszystkie składniki: sok z cytryny, czosnek, kumin, sól.

  7. Miksować blenderem na gładką masę. Aby hummus był bardziej kremowy można dodać trochę wody.

  8. Ja dodatkowo posypałam odrobiną słodkiej papryki.

Hummus świetnie smakuje podany ze świeżymi warzywami oraz chrupiącym pieczywem. Można też polać go oliwą lub posypać innymi przyprawami.

Ciecierzyca

Hummus

Hummus



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *