Mleko kokosowe – domowe mleko roślinne

Mleko kokosowe – domowe mleko roślinne

Od jakiegoś czasu ludzie coraz częściej i chętniej sięgają po mleka roślinne jako zdrowsze zamienniki mleka krowiego. Ich cena jednak potrafi odstraszyć, dlatego dziś mam dla Was bardzo prosty i tani przepis na domowe mleko kokosowe.

Składniki:

  • 1,5 l wody

  • ok. 230 g wiórków kokosowych

Przygotowanie:

  1. Wiórki kokosowe zalać wodą i zostawić na całą noc.

  2. Wiórki z wodą przelać do garnka i podgrzewać na średnim ogniu, ale nie gotować.

  3. Po podgrzaniu miksować blenderem przez kilka minut.

  4. Przelać całość przez gazę, aby oddzielić wiórki od mleka.

Tak przygotowane mleko kokosowe należy przechowywać w lodówce, a przed użyciem najlepiej porządnie wstrząsnąć, ponieważ po jakimś czasie na dnie tworzy się biały osad, który zawiera najwięcej smaku.

W podobny sposób można przygotować także mleko ryżowe, sojowe, migdałowe czy owsiane. Wyprodukowanie samodzielnie takiego mleka kosztuje kilka razy mniej niż gotowy karton ze sklepu. Ponadto nie zawiera ono laktozy, dlatego nie ma negatywnego wpływu na nasze zdrowie. Dodatkowym atutem jest pewność, że domowe mleko roślinne nie zawiera żadnych niepożądanych składników, dlatego moim zdaniem warto poświęcić na to trochę czasu.

Mleko roślinne może być wykorzystywane nie tylko jako napój, ale także jako składnik ciast, deserów lub jako zamiennik zwykłego mleka krowiego, na przykład do kawy.

Mleko kokosowe

 



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *