Pasta tahini, czyli ważny składnik hummusu

Pasta tahini, czyli ważny składnik hummusu

Pasta tahini, czyli pasta sezamowa, jest niezbędnym składnikiem hummusu. Niestety nie jest dostępna w każdym sklepie, dlatego warto wiedzieć w jaki sposób można przygotować ją samemu w domu.

Składniki:

  • jedna szklanka ziaren sezamu

  • 2 lub 3 łyżki oleju

  • szczypta lub dwie szczytpty soli do smaku

Przygotowanie:

  1. Najpierw należy uprażyć ziarna sezamu – wysypać szklankę na rozgrzaną patelnię i mieszać aby ziarna się nie przypaliły, ponieważ wtedy staną się gorzkie.

  2. Gdy ziarna zmienią kolor na złocisty zdjąć patelnię z ognia.

  3. Przesypać sezam do miski, poczekać aż ostygną i zacząć miksować blenderem, stopniowo dodając olej.

  4. Doprawić solą według uznania (ale uważać, żeby nie przesadzić – soli nie ma być dużo).

  5. Po kilku minutach miksowania pasta zmieni konsystencję na kremową – to znak, że pasta tahini jest gotowa.

Oczywiście można nie dodawać oleju i zrobić tahini wyłącznie ze zmiksowanych ziaren sezamu, jednak wymagałoby to większej cierpliwości i bardzo ostrego blendera. Z olejem jest po prostu łatwiej i szybciej.

Pasta tahini sama w sobie raczej nie jest smaczna, przynajmniej dla mnie (chociaż wiem, że ma swoich zwolenników). Idealnie sprawdza się jednak jako składnik pysznych dań, sosów, a nawet deserów. Można ją przechowywać w lodówce przez kilka tygodni bez obawy, że się zepsuje.

Jeśli jesteś ciekawy, jak zrobić pyszny i bardzo zdrowy hummus z użyciem tahiny zapraszam tutaj (pasty tahini wystarczy na przygotowanie hummusu z tego przepisu dwa razy).

Inne zastosowania pasty tahini: baba ghanoush (danie kuchni arabskiej), ciasteczka z pastą sezamową, chałwa, tahin – pekmez (danie tureckie).

Prażony sezam

Tahini


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *