Pasta tahini, czyli pasta sezamowa, jest niezbędnym składnikiem hummusu. Niestety nie jest dostępna w każdym sklepie, dlatego warto wiedzieć w jaki sposób można przygotować ją samemu w domu.
Składniki:
jedna szklanka ziaren sezamu
2 lub 3 łyżki oleju
szczypta lub dwie szczytpty soli do smaku
Przygotowanie:
Najpierw należy uprażyć ziarna sezamu – wysypać szklankę na rozgrzaną patelnię i mieszać aby ziarna się nie przypaliły, ponieważ wtedy staną się gorzkie.
Gdy ziarna zmienią kolor na złocisty zdjąć patelnię z ognia.
Przesypać sezam do miski, poczekać aż ostygną i zacząć miksować blenderem, stopniowo dodając olej.
Doprawić solą według uznania (ale uważać, żeby nie przesadzić – soli nie ma być dużo).
Po kilku minutach miksowania pasta zmieni konsystencję na kremową – to znak, że pasta tahini jest gotowa.
Oczywiście można nie dodawać oleju i zrobić tahini wyłącznie ze zmiksowanych ziaren sezamu, jednak wymagałoby to większej cierpliwości i bardzo ostrego blendera. Z olejem jest po prostu łatwiej i szybciej.
Pasta tahini sama w sobie raczej nie jest smaczna, przynajmniej dla mnie (chociaż wiem, że ma swoich zwolenników). Idealnie sprawdza się jednak jako składnik pysznych dań, sosów, a nawet deserów. Można ją przechowywać w lodówce przez kilka tygodni bez obawy, że się zepsuje.
Jeśli jesteś ciekawy, jak zrobić pyszny i bardzo zdrowy hummus z użyciem tahiny zapraszam tutaj (pasty tahini wystarczy na przygotowanie hummusu z tego przepisu dwa razy).
Inne zastosowania pasty tahini: baba ghanoush (danie kuchni arabskiej), ciasteczka z pastą sezamową, chałwa, tahin – pekmez (danie tureckie).