Popcorn karmelowy lepszy od zwykłego?

Popcorn karmelowy lepszy od zwykłego?

Popcorn karmelowy to świetna propozycja dla wszystkich lubiących słodkie przekąski. Jest pyszny i bardzo łatwy w przygotowaniu. Idealnie sprawdzi się na wieczorze filmowym lub spotkaniu ze znajomymi. Szczelnie zamknięty może być przechowywany przez kilka dni, dlatego warto zrobić go trochę więcej na zapas, bo znika ze stołu w zadziwiająco szybkim tempie.

Składniki:

  • 100 g ziaren popcornu

  • łyżeczka masła i łyżeczka oleju do smażenia popcornu

  • ok. łyżeczka soli do posolenia gotowego popcornu

  • 230 g cukru białego lub brązowego (ja dałam pół na pół)

  • 100 ml wody

  • łyżeczka masła

składniki

Przygotowanie:

  1. Zaczynam od przygotowania popcornu. Do dużego garnka wlewam łyżeczkę oleju roślinnego i dodaję łyżkę masła. Zaczynam podgrzewać.

  2. Gdy temperatura jest już wystarczająco wysoka wsypuje ziarenka popcornu, zwracając uwagę czy każde z nich zostało całkowicie pokryte tłuszczem.

  3. Garnek przykrywam pokrywką i czekam na popcorn, co jakiś czas potrząsając garnkiem, aby nic się nie przypaliło.

  4. Gotowy popcorn przesypuję do miski i solę.

  5. Zabieram się za przygotowanie karmelu. Do średniego garnka wrzucam cukier i dolewam wodę. Roztapiam cukier na średnim ogniu, cały czas mieszając.

  6. Kiedy karmel nabierze złocistego koloru, dodaję masło. Nadal cały czas mieszam.

  7. Po kilku minutach ściągam z ognia. Uwaga – karmel jest bardzo gorący! Radzę nie dotykać, nawet jeśli się wydaje że już ostygł.

  8. Polewam popcorn karmelem i bardzo ostrożnie mieszam.

  9. Po przestygnięciu rozdzielam sklejone kawałki popcornu i gotowe.

Prawda, że proste?

ziarna popcornu

popcorn



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *